Разкриването е сред най-трудните и емоционални процеси в живота на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите (ЛГБТ) хора. Веднъж приели собствената си сексуална ориентация и/или полова идентичност, те имат нужда да споделят с някой близък човек, от когото могат да получат подкрепа и разбиране. Именно това наричаме разкриване.

Въпреки трудностите и дискриминацията, които ЛГБТ хората срещат всеки ден, днес все повече от тях взимат решението да се разкрият пред своите родители, приятели, съученици, колеги и съседи. Измъкването от затвора на тайните, прекратяването на лъжите и отхвърлянето на бремето на чуждите очаквания може да бъде начало на един нов, открит и честен живот.

Освен че носи лично удовлетворение и понякога сближава с най-близките, процесът на разкриване води до разбиване на митове и стереотипи и движи обществото към по-добро разбиране на сексуалната ориентация и неоправданата дискриминация, от която нехетеросексуалните хора страдат още от ранна възраст.

Трябва ли да се разкрия?

Има множество добри причини да се разкриеш. Би могло да е изключително облекчаващо да си открит за своята същност и да спреш да хабиш тонове енергия, за да пазиш тайни и да се тревожиш за това, какво би се случило, ако някой разбере. Искреността може да ти помогне да скъсиш разстоянието, което те дели от семейството и приятелите ти, и може да доведе до по-близки и пълноценни взаимоотношения с близките ти хора. Когато не си постоянно зает с опити да оправдаеш очакванията на другите, ще можеш да съсредоточиш вниманието си върху това да бъдеш себе си – да се обличаш както ти харесва, да говориш както ти идва отвътре, да прекарваш времето си както ти е приятно и да се срещаш с хора, които те разбират и приемат.

Има и причини да изчакаш, преди да се разкриеш пред някои хора. Ако си под 18 и/или си финансово зависим от родителите си, може да не искаш да им кажеш за сексуалната си ориентация от притеснение да не те изгонят от вкъщи или да не те оставят да се издържаш самостоятелно. Ако се страхуваш от тормоз, насилие или загуба на емоционална подкрепа, това също е основателна причина да отложиш разкриването си до етап, в който си в по-стабилно положение.

Ако се чувстваш несигурен, недей да бързаш и добре премисли нещата, вместо да действаш импулсивно. Потърси информация по темата за сексуалната ориентация (виж най-долу), прочети тематични книги (виж най-долу), запознай се с историите на други, сблъскали се с твоята дилема, гледай видеоразкази в YouTube (ключова фраза „coming out”). Ако имаш приятел или доверен човек, с когото би могъл да разговаряш на тази тема, направи го. Също така винаги можеш да се свържеш с членовете на Младежка ЛГБТ организация „Действие“. Те с радост ще поговорят с теб, било то онлайн или на живо.

На кого да кажа?

Разкриването е процес, който ще продължи през целия ти живот. Винаги ще има нови хора и нови ситуации, в които ще трябва да решиш дали да се разкриеш или не. За съжаление няма вълшебна топка, която да ти каже какъв ще бъде резултатът – ще трябва да разчиташ на собствената си интуиция. Добре е да кажеш първо на хора, на които имаш пълно доверие и очакваш, че ще те подкрепят и ще бъдат дискретни.

За много хора разкриването пред родители или други близки роднини може да бъде силно емоционално преживяване (в положителна или отрицателна посока). Поради тази причина може би е добра идея първо да се „упражниш“ с близки приятели или да поговориш с други ЛГБТ хора за техния опит с разкриването пред роднини.

Ако обмисляш да се разкриеш пред приятели, избери внимателно. Може би не всички от най-добрите ти приятели ги бива в пазенето на тайни. Някои хора просто не могат да се сдържат да разнасят клюки.

Готов съм! Кога и как да се разкрия?

Не съществува точна формула за успешно разкриване, но има много съвети от хора, които са минали по този път преди теб. Тъй като разкриването може да бъде силно емоционално преживяване, някои препоръчват да напишеш внимателно формулирано писмо, което съдържа точно това, което искаш да кажеш, и дава на получателя малко време да осмисли новината, преди да се видите.

Повечето хора обаче се разкриват лице в лице. Ако този вариант ти допада повече, най-добре планирай нещата предварително. Обикновено е по-лесно да кажеш само на един човек (вместо на цялото си семейство например) и да не водиш приятел или партньор за помощник. Избери време и ден, когато никой от вас не е изморен или напрегнат и когато ще имате достатъчно време да обсъдите нещата на спокойствие. Планирането и репетицията вероятно биха ти помогнали, но се опитай разкриването ти да не звучи като заучена реч, а по-скоро като двупосочен разговор.

Важно е никога да не се разкриваш в нетрезво състояние, по принуда, от гняв или от желание да нараниш някого. Разкриването може да бъде прекрасно преживяване, но само когато си уравновесен, уверен в себе си и се чувстваш готов да споделиш.

Каква реакция да очаквам?

Тъй като разкриването е нещо, което правиш на първо място за себе си, не позволявай притеснението от възможните реакции да те отклони от избрания път (освен ако не се страхуваш за безопасността си). Ако е възможно, избери хора, от които очакваш, че ще получиш подкрепата, от която имаш нужда.

Неизбежно ще дойде момент, когато ще трябва да се разкриеш пред някой, който не е толкова чувствителен и разбиращ. Много хора ще кажат неприятни, дори нараняващи неща под влияние на шока и неудобството, без да осъзнават болката, която ти причиняват. Важно е да не се ядосваш. Помни колко време и енергия ти е отнело на теб самия да приемеш сексуалната си ориентация и/или половата си идентичност, и бъди търпелив с онези, които имат нужда от време, за да се успокоят. Някои от тези хора може би първоначално ще бъдат дистанцирани или студени, затова се приготви да се справиш с мълчанието им. Други ще те предизвикат с трудни твърдения или въпроси, затова предварително помисли как ще отговориш на питания, свързани с религия, секс и СПИН, както и с позицията ти относно т.н. „лечение“ на хомосексуалност.

Каквото и да се случи, търси утеха във факта, че повечето хора ще се успокоят с времето.

Какво да правя после?

Бъди търпелив. На тези, които са готови да се образоват по въпросите на сексуалната ориентация, предложи да прочетат тематични книги и информация в интернет.

Би могъл и да инициираш семейно посещение при предварително проверен сексолог или психолог (за жалост не всички са адекватно подготвени), който внимателно да обясни на родителите ти, че сексуалната ти ориентация е напълно нормална и естествена (виж най-долу).

Всичко това не само ще им помогне да се образоват, но и ще свали товара на въпросите от твоя гръб.

Не всички ще бъдат склонни да слушат и четат, затова пести енергията си и прецени кога трябва да се откажеш. Помни, че не е твоя отговорност да промениш онези, които никога няма да отворят ума си.

 

10 съвета за онези от приемащата страна

  1. Човекът, който се е разкрил пред теб, е проявил голяма смелост – изслушай това, което иска да ти каже, без да го прекъсваш, съдиш, игнорираш или да цитираш стереотипи за ЛГБТ хората.
  2. Кажи му колко си благодарен, задето ти се е доверил, споделяйки нещо така лично, и го поздрави за смелостта да бъде искрен с теб.
  3. Кажи му, че чувствата ти към него са същите, каквито са били винаги, и че нищо не се е променило.
  4. Задавай въпроси и му покажи, че искаш да научиш повече за чувствата и преживяванията му. Подходи с уважение и не засягай прекалено лични въпроси (за секс и др.), освен ако той сам не даде знак, че иска да говори за тях.
  5. Ако се чувстваш неудобно или си разстроен, просто бъди искрен. Кажи му, че ще ти бъде нужно време да осмислиш всичко, но го увери, че това е проблем, който трябва да разрешиш ти и който не е негова отговорност.
  6. Помни, че не можеш и не трябва да се опитваш да го промениш. Имаш ценната възможност да го подкрепиш, вместо заклеймиш. Използвай я.
  7. Попитай го от какво има нужда в този момент и какво можеш да направиш ти, за да го подкрепиш.
  8. Поддържай диалога. Разкриването е само първата стъпка от дълъг процес. Не спирай да се интересуваш и да задаваш въпроси.
  9. Бъди готов да общуваш с неговите нови приятели и не се притеснявай да бъдеш до него независимо от ситуацията. Увери го, че не трябва да разделя живота си.
  10. Бъди негов защитник. Интересувай се от проблемите на ЛГБТ хората, говори по темата със своите приятели и колеги и се противопоставяй на хомофобията по всички възможни начини.

Материалът е адаптиран превод от сайта на Gay, Lesbian and Straight Education Network.

 

Полезна информация

Онлайн ресурси

www.deystvie.org/resursi
Освен информация за дейността на организацията и актуални новини, в сайта на “Действие” са събрани полезни ресурси в помощ на ЛГБТ хората и техните близки.

stalik.wordpress.com
В своя блог Радослав Стоянов – Stalik предлага изчерпателна информация за всички аспекти на сексуалната ориентация, половата идентичност и борбата със заблудите.

www.qfiles.net
Богата библиографска картотека на литературата, занимаваща се с ЛГБТ хората.

Полезни контакти

Д-р Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт с дългогодишна практика с ЛГБТ хора и техните родители
Адрес: София 1680, бул. „Дойран“ №9, вх. Б, ет. 7
Тел.: 0888 924 369
Ел. поща: sexology.bostandjiev@gmail.com

Д-р Даниела Тодорова-Папанчева, психолог и психотерапевт, който вече една година води групи за подкрепа и взаимопомощ на ЛГБТ младежи
Адрес: София, ул. „Уилям Гладстон“ №17
Тел.: 0889 380 165
Ел. поща: daniela_lt1@yahoo.com

Тематични книги

Двоен гид за лесбийки и гей мъже и техните родители
Мери Борек, изд. Вирга (2001)

Истината за хомосексуалността
Франсис М. Мондаймър, изд. Планета-3 (2002)

Мъртвите момчета не могат да танцуват: Сексуална ориентация, мъжественост и самоубийство
Мишел Доре, Симон Л. Лажьонес, изд. Hermes Publishing Ltd. Canada (2005)

Размисли по гей-въпроса
Дидие Ерибон, изд. Факел експрес (2001)