Официалната премиера на книжката се случи на 11 октомври – датата, на която за трета поредна година отбелязваме Деня за разкриване. Домакин на представянето беше най-голямата книжарница в София, Хеликон – Витоша. На събитието присъстваха много от авторите на 25-те разказа заедно с членове на своите семейства, близки и приятели. Сред близо стоте гости бяха и новият заместник-посланик на Съединените щати у нас Брайън Далтън и неговият партньор в живота Анандарупа.

Представянето протече емоционално. Трима от авторите прочетоха своите разкази за това как са осъзнали сексуалната си ориентация, през какви вътрешни борби са преминали, докато приемат себе си такива каквито са, и как са се разкрили пред най-близките си хора. Историите им, съчетаващи положителни и отрицателни преживявания, предизвикаха сълзи както у тях самите, така и у много от присъстващите гости.

Една от основните мотивации за осъществяването на проекта беше идеята чрез него темата за разкриването и живота на ЛГБТ хората да достигне до места, където тя бива считана за табу и изцяло отсъства от обществения и семейния живот. Затова решихме да представим книжката в още 5 български града, пръснати из цялата страна – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе.

Турнето започна с изненадващ успех в Пловдив, където дойдоха близо 50 човека. По време на дискусията след четенето ни хрумна да попитаме гостите колко от тях са хетеросексуални – половината вдигнаха ръце. Тази втора приятна изненада беше последвана от трогателното изказване на едно хетеросексуално момиче, което обясни защо е решило да посети събитието.

В Стара Загора, Бургас и Варна се запознахме с много млади хора, на които тепърва им предстоеше да се разкрият пред близките си. Получиха се интересни разговори, в които някои от онези, които вече са го направили, разказаха своите лични истории. По този начин представянията се оформиха като своеобразни срещи за взаимопомощ.

Може би най-интересното ни преживяване се случи в Русе, последната спирка от турнето. Невероятно милата управителка на местната книжарница „Хеликон“ ни беше приготвила малък, но много трогателен подарък – стихотворението на Реймънд Карвър „Щастие“. Можете да прочетете красивия текст тук.

Още снимки от представянията можете да видите тук и тук.