11 октомври: Ден за разкриване

Датата 11 октомври е обявена за Ден за разкриване в много държави по света, сред които Германия, Швейцария, Холандия, Полша, Канада, Хърватия и САЩ. На този ден обръщаме специално внимание на една тема, която е от изключителна важност за милиони хомосексуални и бисексуални хора по света – разкриването на сексуалната им ориентация пред техните родители и приятели, съученици и колеги, познати и непознати.

На 11  октомври празнуваме смелостта да бъдем такива, каквито сме. Има много начини да отбележиш този ден. Ние ще ти помогнем с няколко идеи!

Разкрий се пред някой, който не знае каква е сексуалната ти ориентация! Няма значение дали е член от семейството ти, приятел, съученик (или целия клас!), колега (или целия офис!). Много е вероятно този човек никога да не е имал контакт с открито хомосексуален човек и това, че познава теб, ще му помогне да се пребори със стереотипите и предразсъдъците, налагани му с години. Световнитя опит показва, че личният контакт с открито хомосексуални хора действа като смъртоносно хапче за хомофобията!

Разпространи новината за Деня за разкриване сред своите ЛГБТ* приятели! Предложи им те също да използват повода, за да се разкрият пред някого – с твоята помощ и приятелска подкрепа шансът да се решат е значително по-голям.

Напиши кратък (а защо не и дълъг) разказ за своето разкриване пред близък човек! Има много ЛГБТ младежи, които в този момент събира смелост да кажат на родителите и приятелите си своята тайна. Твоят опит, независимо дали положителен или по-скоро отрицателен, може да помогне на някой от тях да открие подходящия за него начин.

Ако пък чувстваш, че не си готов(а) да предприемеш някоя от тези стъпки, заповядай в групата за подкрепа и взаимопомощ на ЛГБТ младежи! Срещите на групата се водят от професионален психолог, а участието е напълно безплатно, без записване и с уговорка за пълна конфиденциалност. Повече информация за дните, часа и мястото можеш да намериш тук.

*Съкращението ЛГБТ се използва за по-лесно обобщаване на различните видове сексуална ориентация и полова идентичност.  То идва от Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални хора.

Leave a Reply