Новини и любопитна информация, които могат да ви помогнат по пътя на разкриването.

Сподели историята си за книгата „Моето разкриване“

понеделник, юли 23rd, 2012

Преди близо две години създадохме сайта Моето разкриване с идеята да дадем на ЛГБТ хората възможност да си помагат помежду си. Досега страничката е била посетена от близо 6000 уникални потребители, което без съмнение е голям успех.

Сега планираме да развием този проект, като го извадим от виртуалното пространство. Работим по създаването на книга с лични разкази на ЛГБТ хора, която ще представим тази есен, навреме за Деня за разкриване. Проектът ще бъде частично финансиран от Фонд 2012  на Деси Петрова (все още търсим остатъка от нужните средства) и ще включва медийни партньорства, разпространение на книгата в цялата страна и живи представяния в няколко града.

За да бъде всичко това възможно, имаме нужда от помощта ти. Ако смяташ, че твоята лична история може да помогне на други, които тепърва минават по нелекия път на разкриването, свържи се с нас на info@deystvie.org. Няма нужда да пишеш нищо предварително, защото разказите могат да бъдат събирани и под формата на интервюта, лични или по Skype. Идеята е да разкажеш как си осъзнал(а) своята ориентация, имало ли е вътрешна борба, през какви етапи си преминал(а), пред кого си се разкрил(а) и как, какви са били реакциите, как се чувстваш днес и т.н.

Толкова е лесно, а ползата може да бъде огромна!

Поради финансови съображения се налага да ограничим обема на книжката, което може да доведе до това да не успеем да включим в нея част от получените истории. Отпадналите разкази ще бъдат качени директно в сайта Моето разкриване. Благодарим ви за разбирането!

Изображението на корицата е само с илюстративна цел и не е окончателно.

„Хомофобия“ – кратък филм за вътрешната борба

четвъртък, юли 5th, 2012

Австрийският късометражен филм “Хомофобия” е дълбоко въздействащ разказ за млад наборен войник, който се бори с хомосексуалните си чувства и е решен да стигне до крайност, за да се спаси от тормоза от колегите си, вътрешните си терзания и усещането за обреченост.

Българската премиера на филма бе по време на София Прайд Филм Фест. Специално за събитието, в България пристигна режисьорът и сценарист Грегор Шмидингер, който представи своето произведение и отговори на въпросите на зрителите в лятното кино пред НДК.

Сега можете да гледате “Хомофобия” онлайн, с български субтитри и специално послание от създателя му към българските зрители.

Група за подкрепа на нехетеросексуални младежи стартира в София

понеделник, октомври 10th, 2011

Младежка ЛГБТ организация „Действие“  се радва да обяви създаването на първата в България група за подкрепа на хомосексуални, бисексуални и транссексуални младежи. Мисията на инициативата е да предостави на младите ЛГБТ хора защитена среда, в която да могат спокойно да общуват, споделят проблеми и обсъждат теми, свързани със своята сексуална ориентация. Идеята се роди в следствие на неочаквано големия интерес към две еднократни събирания за взаимопомощ, които организирахме в края на миналата година.

Срещите на групата ще се състоят два пъти в месеца и ще бъдат водени от професионалния психолог и терапевт Даниела Тодорова-Папанчева. Зъвършила доктурантура  в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и съчетаваща работа в държавна клиника с частна практика, Даниела се съгласи да дари на проекта от малкото си свободно време напълно безвъзмездно.

„За мен организирането на тези срещи е много важно по страшно много причини. Затова предложението ме зарадва и ангажира силно. Ще вложа всичките си умения и сили и ще се надявам да се получи“, сподели Даниела в отговор на нашата покана.

Ценно съдействие оказа и Социален център „Аделанте“, благодарение на който срещите ще бъдат провеждани в приятна, неформална обстановка и на удобно място в центъра на София. Участието ще бъде анонимно и без предварително записване.

Повече информация можете да намерите в сайта на „Действие“.

Заедно направихме Деня за разкриване истински успех!

вторник, октомври 12th, 2010

На 11-ти октомври за първи път отбелязахме Деня за разкриване – дата, на която светът обръща специално внимание на най-ефикасното средство срещу хомофобията, населяваща публичното пространство и домовете ни.

По повод тази важна дата беше създаден сайта „Моето разкриване“, който е първия по рода си в родното виртуално пространство. В него могат да бъдат прочетени разказите на обикновени хора, имали смелостта да се разкрият пред своите близки. Някои истории са тъжни, други оптимистични, но това, което ги обединява, е решението на тези момчета и момичета да кажат „не“ на лъжите и преструвките. За по-малко от 2 седмици сайтът отчете повече от 1600 посещения и беше споделен във Facebook над 500 пъти.

Кулминацията на Деня за разкриване също бе нещо, което, според нашето знание, се прави за първи път. 17 човека от различна възраст, град, сексуална ориентация и полова идентичност се събраха в неформална обстановка, за да споделят опита и преживяванията си, свързани с темата. Срещата започна с трогателен поздрав от двама възрастни родители на гей син, които окуражиха присъстващите да не се срамуват от себе си, защото са ценни и прекрасни точно такива, каквито са. Посланието им беше страхотно начало за разговора, който продължи 3 часа.

Огромни благодарности на всички, които изпратиха разкази, споделиха този сайт с приятелите си и участваха в срещата за взаимопомощ – вие направихте тази инициатива истински успех!

Приятелска среща на непознати

понеделник, октомври 4th, 2010

На 11-ти октомври тази година България ще се присъедини към държавите, които отбелязват Деня за разкриване. Идеята на този ден е да насърчи хомосексуалните и бисексуалните хора да се преборят със страховете си и да бъдат по-открити и честни със семействата, приятелите, съучениците и колегите си. Освен, че носи лично удовлетворение, процесът на разкриване води до разбиване на митове и стереотипи и движи обществото към по-добро разбиране на сексуалната ориентация и неоправданата дискриминация, от която нехетеросексуалните хора страдат още от ранна възраст.

По този повод, каним всички желаещи на неформално събиране, на което ще си поговорим за трудностите и ползите от разкриването, ще споделим личен опит и ще дадем съвети на онези, които имат нужда. Няма значение на колко си години, от къде си и каква е сексуалната ти ориентация. Дори не е нужно да участваш в разговора, можеш просто да дойдеш и да слушаш. (още…)